Tiyatro Pera’nın geçen sezonun büyük ilgi gören, Eleştirmenler Birliği “Yılın Oyunu” Ödülü dahil 5 ödüllü oyunu Dobrinja’da Düğün bu yıl da izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor!
Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği “Dobrinja’da Düğün (Bir Günün Trilogyası)”, 7 Ocak 2005 Cuma günü Tiyatro Pera’da prömiyer yaptı. Dramaturgisini Şafak Eruyar’ın, ışık tasarımını Yüksel Aymaz’ın, dekor; kostüm tasarımını Nilüfer Moayeri’nin, müzik yönetmenliğini Richard Laniepce’in, dans düzenini Pınar Çelebi’nin, yönetmen yardımcılığını Eren Uluergüven`in yaptığı oyunda görev alan sanatçılar: Nesrin Kazankaya, Nihat İleri, Levent Öktem, Kayhan Teker, Başak Meşe, Zeynep Özden.
Oyunda olaylar 1993’te, Yugoslavya İç Savaşı’nın ikinci yılında geçer. Dobrinja, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’nın bir mahallesidir. Saraybosna Sırp kuşatması altındadır. Müslüman Boşnaklar yaşam mücadelesi vermektedir. Oyunda, yıkıntılar arasında yan yana iki evde yaşayan iki ailenin umutsuzlukları, kırgınlıkları, çatışmaları ve savaşa rağmen umutları, dirençleri anlatılmaktadır. Bir günlük ateşkeste, evin yıkılmaktan kurtulmuş küçük bahçesinde, gece bir düğün yapılacaktır. Hazırlıklarla geçen sabah, öğleden sonra ve düğünle sonlanan akşam; savaşın içinde bir günün trilogyasını oluşturur.
1992-1996 yılları arasında, Avrupa’nın ortasında ve tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen, milliyetçilik adına “etnik temizliğe” dönüşen Yugoslavya İç Savaşı, tarihin en büyük kıyımlarından biri haline gelmiştir. Özellikle çok uluslu, çok dinli ve çok kültürlü bir kent olan Saraybosna’da, savaşın en ağır yıkımı yaşanmıştır. Sırp milliyetçiliğinin, soykırıma uzanan vahşeti, en başta Boşnaklar olmak üzere, tüm Yugoslav halklarını etkilemiş; kin ve intikamı tetiklemiştir.
Oyunda, savaşta yaşanan acılar, ölümler, kırık hayatlar, kayıp aşklar ve savaşla yitirilen insani değerler sorgulanır. Yaşamsal yoksunluğun içinde mücadele eden bu insanların, savaşa rağmen müzikle, dansla buluşturdukları umutları, tutkuları, direnişleri, insan olarak varoluşlarının tek dayanağıdır artık. Canlı müzik ve dans, savaşla kuşatılmış bahçede kutlanan düğünün, Balkan ruhunun, umutların, öfkelerin ve özlemlerin bir yansımasıdır.
Nesrin Kazankaya, Başak Meşe, Nihat İleri, Levent Öktem, Kayhan Teker, Zeynep Özden