Bertolt Brecht’in “Schweyk İkinci Dünya Savaşı’nda”, “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” ve “Üç Kuruşluk Opera” oyunlarından ve “Faşizm Üzerine Yazılar”ından Nesrin Kazankaya’nın uyarlayıp yönettiği “Rahat Yaşamaya Övgü” adlı müzikli oyunda, Kurt Weill, Hanns Eisler ve Turgay Erdener’in müzikleri kullanılıyor.
Çeviriler Yücel Erten ve Nesrin Kazankaya tarafından gerçekleştirilmiş. Ahmet Kara’nın müzik yönetmenliğini, Ezgi Kasapoğlu’nun vokal yönetmenliğini, Erdinç Anaz’ın dans düzenini, Vecdi Sayar’ın dekor, Nilüfer Moayeri’nin kostüm ve Yüksel Aymaz’ın ışık tasarımını yaptığı oyunda, 5 kişilik bir orkestra yer alıyor. Oyunda rol alan sanatçılar: Levend Öktem, Başak Meşe, Erdinç Anaz, Volkan Aktan, Zeynep Özden, Ezgi Kasapoğlu, İlker Yiğen, Linda Çandır.
“Rahat Yaşamaya Övgü”, Brecht’in üç oyunundan bazı sahnelerle, “Faşizm Üzerine Yazılar”ından oluşturulan bir uyarlama. Birinci oyun olan “Schweyk İkinci Dünya Savaşı’nda” da olaylar, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman işgalindeki Prag kentinde, bir meyhanede geçer. Praglı köpek satıcısı Schweyk saf, zeki, sıradan bir insandır ve savaşın tüm karmaşıklığı, acımasızlığı, anlamsızlığı Schweyk karakterinin ironik bakış açısıyla sergilenir.
İkinci oyun “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”nda, Amerikalı gangster Arturo Ui’nin, ekonomik bunalım sonucu zor duruma düşen büyük iş çevrelerinin desteğiyle yükselişe geçişi sergilenir. Chicago’da örgütlü suç işleyen bir gangster çetesinin lideri Ui’nin yükselişi, Hitler’in yükselişi ve Alman Nazi Partisi’ni iktidara gelmesiyle paralellikler taşır. Sanayi patronlarının ve kredi yolsuzluklarının açığa çıkmasından korkan politikacıların desteğiyle iktidarı ele geçiren Hitler’in yöntemleri, gangster Ui’ni yükseliş süreci olaylarıyla birebir örtüşmektedir. Oyundaki Hitler-Ui benzetmesi, günümüze de göndermeleri olan bir mizahı içermektedir.
Son oyun “Üç Kuruşluk Opera”da olaylar, 1930’lu yıllar Londra’sında, yer altı dünyasını da içinde barındıran Soho semtinde geçer. Dilenciler, gangsterler, polislerle simgelenen küçük burjuvanın ayakta kalma mücadelesi; kapitalist dünyanın acımasızlığı ve ahlak anlayışı karşısındaki yıkımı sergilenir. Paranın egemenliği ve kapitalist düzenin ahlak anlayışı traji-komik bir bakışla sorgulanır.
“Rahat Yaşamaya Övgü” oyunu, kapitalist sömürü düzenini, paylaşım savaşlarını, faşizmin yükselişini ve bunun karşısında küçük burjuvazinin vurdumduymaz tavrını ve genelde ahlak anlayışını konu alır. Sıradan insanın kendi sonunu hazırlayan olaylar karşısındaki aymazlığı, komik ve ironik bir yaklaşımla sorgulanır. Brecht’in dediği gibi: “Kapitalizm çarkı zorbalığa başvurulmazsa dönememektedir. Koşullar ne denli kötüleşirse, akıl da o denli azalır.”
Oyunlardan seçilen sahneler ve sahneler arasında köprü oluşturan Brecht’in “Faşizm Üzerine Yazılar”ı, bir kabare dünyası içinde sergilenmektedir. Müzikli, danslı, eğlenceli kabare görüntüsünün ışıltıları, vahşi kapitalist sisteminin göz boyayan görünümü gibidir. Kazınınca altında yatan yoksulluk, savaş ve ahlaksızlık ortaya çıkacaktır.
Beş kişilik bir orkestra ve yedi oyuncunun dans, müzik, şarkı ve “söz”le oluşturduğu kabare, neşeli, eğlenceli, komik ve çelişkilerle dolu dünyamızın bir yansımasıdır.
Levend Öktem, Başak Meşe, Erdinç Anaz, Volkan Aktan, Zeynep Özden, Ezgi Kasapoğlu, İlker Yiğen, Linda Çandır.