“Hayata Artı” katacak yeni projeler için başlama vuruşuCoca-Cola Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından 2005’de oluşturulan “Hayata Artı” Gençlik Programı’nda yeni dönem başvuruları başladı. Seçilecek projelere mali katkının yanı sıra danışmanlık desteği sağlanacak.
Gençlerin yarattığı projelere destek sağlayan “Hayata Artı” Gençlik Programı’nda yeni dönem başvuruları başladı. 2005 yılında Coca-Cola Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği içinde oluşturduğu toplam 1,5 milyon dolar büyüklüğe sahip Program kapsamında şimdiye kadar Türkiye’nin dört bir yanından toplam 22 proje hayata geçti.
Projelerini “Hayata Artı” Gençlik Programı çatısı altında yürütmek isteyen gençlerin ilk aşamada proje fikrinin kısa ve özlü bir biçimde açıklandığı bir ön başvuru sunması gerekiyor. Projeler için 3 bin dolar ile 30 bin dolar arasında fon talep edilebiliyor.
Proje fikirleri teknik kriterlere göre değerlendirildikten sonra fikirleri başarılı bulunan ekiplerden ikişer temsilci “Hayata Artı” Buluşması’na çağrılıyor. Burada gerçekleştirilen atölye ve eğitim çalışmalarına katılan ekipler daha sonra ana başvuruyu yapıyor. “Hayata Artı”dan destek alacak projeler ana başvurular arasından Seçici Kurul tarafından belirleniyor. Ön başvuru ve bunu izleyen aşamalarla ilgili tarihler şöyle:
Ön başvurular için son tarih: 15 Haziran 2007
Aşamayı geçen projelerin duyurulması: 2 Temmuz 2007
“Hayata Artı” Buluşması: 16 Temmuz 2007
Ana başvurular için son tarihi: 10 Ağustos 2007
Kazanan projelerin duyurulması: 20 Ağustos 2007
Hayata Artı Gençlik Programı’ndan 2006 yılı içinde yararlanan projelerden bazıları şunlar:
“Barış Duvarı” (Bitlis) - 6000 yıllık tarihin izlerini taşıyan Bitlis’te 30 genç bir barış simgesi yaratmak üzere “Barış Duvarı” projesini başlattı. Projede İhlasiye Medresesi’nin 32 metre uzunluğundaki duvarı ressam İsmail Acar yönetiminde atölye çalışmaları yapan gençler tarafından resimlerle donatıldı.
“Engellere Takılmadan Üniversite” (İstanbul) - İstanbul Robert Lisesi’nden bir grup öğrenci, üniversite sınavlarına hazırlanan görme engelli akranlarının ihtiyaç duyduğu kaynakları seslendirmek için bir proje başlattı. Türkiye için bir ilk olan ve gönüllülerin de katıldığı çalışmalarda görme engelliler için bir ses kütüphanesi oluşturuluyor.
“Goncaların Solgun Yüzlerine bir Umut” (Batman) - İntihar olaylarıyla Türkiye’nin gündemine damgasını vuran Batman’da bir grup genç, şehirdeki psikolojik danışma merkezlerinin etkinliğini artırmak üzere bir proje başlattı. Evleri ziyaret ediyor, poster ve broşürler hazırlıyor, mahalle sakinlerini etkinliklerde buluşturuyorlar.
“Beşinci Duyu Sanat” (İzmir) - İzmir’de bir grup genç, farklı engel gruplarından katılımcılara gönüllüler eşliğinde dans ve ritim eğitimi sağlamak üzere bir proje başlattı. Bu eğitim sonucunda bir gösteri topluluğu oluşturulması ve gösteriler düzenlemesi hedefleniyor.
Ayrıntılı bilgi için: www.hayataarti.org