TÜRSAK Vakfı tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde ve Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 13.sü düzenlenen “Geleceğin Sineması” yarışması, devlete bağlı sinema ve iletişim okullarında okuyan öğrencilerin kısa film projelerini bekliyor! Öğrencileri daha iyi projeler hayal edebilmeleri için motive etmeyi ve hem senaryo, hem de film yapım aşamasında desteklemeyi amaçlayan yarışmanın son başvuru tarihi 1 Haziran 2016.
Sinema-TV öğrencilerinin, uygulamalı sinema derslerinden not almaları ve okuldan mezun olabilmeleri için kısa film yapma zorunlulukIarı olmasına rağmen, birçok okuldaki mevcut stüdyo ve teknik ekipman olanakları, öğrenci filmlerinin prodüksiyonlarını karşılayabilecek kapasitede değil. Bu durum, özellikle devlete bağlı eğitim veren sinema ve iletişim okullarındaki öğrencilerin; hayallerine ve çekmek istedikleri filme daha senaryo aşamasında otosansür uygulamalarına, filmlerini kısıtlı imkanlarla çekme çabasına neden oluyor.
Gelecekte “Türk Sineması”nın dünyada kendinden söz ettirebilmesi için öğrencilerin desteklenmesinin önemine inanan TÜRSAK Vakfı; bu amaçla Geleceğin Sineması projesini hayata geçirdi. 12 yıldır başarıyla gerçekleştirilen yarışma, yarının sinemacılarının okullarında yaptıkları filmlere katkı sağlamayı hedefliyor. Türk sinemasının geleceği için ışık yakan proje, öğrencilerin senaryolarına ve film yapım süreçlerine destek verirken onları, daha iyi projeler hayal etmeleri için de motive ediyor. Sinema öğrencilerinin bilinçli birer üretici olmalarını sağlamayı amaçlayan Geleceğin Sineması projesi, öğrencilerin fikirlerini sektörün önemli isimleriyle paylaşabilecekleri bir platform yaratıyor. Bugüne kadar 240 kısa filmin üretildiği proje kapsamında ödüllendirilen genç senaristler; kısa filmleriyle hem Türkiye’de sinema alanında ümit veren işlere imza atıyor, hem de pek çok uluslararası festivalde filmlerini görücüye çıkarma imkânına sahip oluyor.
Bu Yılın Teması “Kısa Kısa Beyoğlu”
Bu yıl 13. kez düzenlenen Geleceğin Sineması yarışması; devlete bağlı sinema ve iletişim okullarındaki tüm ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık. Yarışma bu yıldan itibaren, bir tema sınırı içinde yenilikçi ve yaratıcı kurgularla üretilmesi amacıyla her yıl farklı bir tema altında gerçekleştirilecek. Böylece katılımcıların yaratıcılığını zorlamayı ve daha farklı boyutlara ulaştırmayı hedefleyen yarışmanın ilk teması “Kısa Kısa Beyoğlu” olarak belirlendi.
Ön jüri ile jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda seçilen 20 proje; film yapım desteği olarak para ödülünün yanı sıra sponsor kurumlar olan Fono Film’den kurgu desteği, Linka’dan kamera desteği alacak. Belli bir süre sınırı içinde çekimlerini tamamlayan 20 kısa film, ikinci bir jüri değerlendirmesine girecek. Bu değerlendirme sonucunda dereceye giren ilk üç kısa film para ödülü almaya hak kazanacak. Kazananlara ödülleri ve plaketleri ise sanatçıların ve basının katılımıyla gerçekleştirilecek özel bir ödül töreninde takdim edilecek.
Her yıl sinema dünyasından senarist, yönetmen, yazar, yapımcı, akademisyen ve oyunculardan oluşan iki jürinin bu yılki ön jürisinde; Muzaffer Hiçdurmaz, İlker Canikligil, Doğa Can Anafarta, Adnan Ekinci, Ali Tanrıverdi ve Alper Çağlayan yer alıyor. 13. Geleceğin Sineması’nın jürisi ise; Burçak Evren, Sevinç Baloğlu, Semir Aslanyürek, Hilmi Etikan, Timur Savcı, Gökhan Mutlay, Selçuk Yavuzkanat, Ahu Türkpençe, Cem Altınsaray ve Hatice Aslan’dan oluşuyor.
Son başvuru tarihi 1 Haziran 2016, Çarşamba olan 13. Geleceğin Sineması yarışmasının kazanan projeleri 30 Haziran 2016, Perşembe günü duyurulacak. Yarışmanın ödül töreni ise Ekim ayında gerçekleştirilecek.
Bilgi ve başvuru için: tursak.org.tr
geleceginsinemasi.tursak.org.tr