“DANS KAMERA İSTANBUL 2009”
2. Uluslararası Dans Filmleri Festivali ÇağrısıGeçtiğimiz yıl, 26 Nisan - 2 Mayıs 2007 tarihleri arasında düzenlenmiş olan “Dans Kamera İstanbul Festivali”, son yıllarda Türkiye’de gelişmekte olan çağdaş dans ve sinema alanlarında yeni bir kulvar açmak için ilk adımlarını atmış bulunmaktadır.
“Dans Kamera İstanbul” 2. Uluslarası Dans Filmleri Festivali, 15 Ekim - 15 Kasım 2009’da bir kez daha izleyicisi ile buluşmak için sabırsızlanıyor. Bundan sonra her yıl düzenlenecek olan festival, ulusal ve uluslararası tüm sanatçı ve sanatçı adaylarına açıktır. Festivalimiz, dans ve film tekniklerini artistik (sanatsal) veya deneysel boyutlarda bir arada harmanlamayı amaçlayan paylaşımcı bir ortamdır. İçeriği, dans filmleri, videodans örnekleri, film için özel olarak tasarlanmış koreografik işler, var olan koreografilerin sinematoğrafik yorumları, dans fotoğrafçılığı, hareket temelli deneysel çalışmalar ve bedeni esas almış mekan-zaman kavramlarını barındıran filmler ve enstalasyonlar gibi yaratıcılığı ve özgünlüğü temel alan işlerden oluşacaktır. Filmlerin konu-tema sınırlaması bulunmamaktadır. Festivalde özgür ve bağımsız bir platform çerçevesinde sadece paylaşım ve teşvik amaçlandığı için yarışma bölümü olmayacaktır. Ancak gösterim salonlarında dağıtılacak olan film sonrası izleyici beğeni anketleri ile ``izleyicilerin festival genelindeki favori ilk üç filmi`` festival sonunda açıklanacaktır. Daha çok katılımı sağlamak için, filmler en fazla 15 dakikalık süre ile sınırlandırılmıştır ve son başvuru tarihi 15 Temmuz 2009’dur. Böylece ülkemizdeki kısıtlı üretim, etik kurallar çerçevesinde izleyicinin beğenisine sunulacaktır.
“Dans Kamera İstanbul” festivalinin temel amacı şudur: Dans, film, görsel ve plastik sanatlar, müzik ve diğer ilintili sanatsal - bilimsel formların etkileşimini sağlayarak, profesyonel ve amatör düzeydeki dans filmi yaratıcıları arasındaki artistik tanışma ile paylaşım ortamını oluşturmak, ve bu alandaki farkındalıkla beraber merak duygusunu uyandırmaktır. Ayrıca yakın gelecekte uygun iletişim ve paylaşım olanağı sağlayarak, üretim ve araştırmaya teşvik etmektir.
Beklentilerimiz:br>Dans-hareket temelli, kinestetik ya da bedensel ritme dayalı özgün düşüncenin eseri olan videodans, dans filmi, özel olarak kamera için kurgulanmış dans belgeselleri, enstalasyon ve/veya multimedia tasarımları ile yoğunlaşmış yaratıcı fikir ve tekniklerden örnekler sunabilecek, farklı perspektiflerin çalışmalarını festival kapsamında meraklılarla buluşturmayı ve tanıtmayı amaçlıyoruz.
Sunduklarımız:
Bu bağlamda festivalde gösterime girecek olan filmlere öncelikle, devamı uzun yıllar boyunca gelecek olan genç “Dans Kamera İstanbul” festivali ailesinin bir parçası olmayı sunuyoruz. Bununla birlikte gösterim filmleri arasından festival sonrasında yapılacak seçki ile İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilen dans filmleri etkinliklerinde geniş kitlelerle buluşarak, kendilerini tanıtma imkanına sahip olabileceklerdir. Ayrıca festival kapsamında düzenlenecek olan gösterim, çalıştay, seminer ve diğer etkinlikler süresince diğer dansçı, koreograf, film yapımcısı, fotoğrafçı ve müzisyen topluluklarla tanışma, işbirliği, bilgi ve deneyim paylaşımı ortamını tatmış olacaklardır. Paylaşımı esas alan festival organizasyonumuzda, gösterim sırasında bizlerle beraber olabilecek film
yönetmenleri ve ekipleri, gösterimi takiben izleyicilerin sorularını yanıtlama, kendilerini ve deneyimlerini meraklı kitlelere tanıtma fırsatını yaşayabileceklerdir.
Çalıştaylar:
Çalıştaylar interaktif olarak ulusal ve uluslararası sanatsal ve yaratıcı düzeylerde tanınmış çeşitli yerli ve yabancı üretken sanatçılar tarafından gerçekleştirilecektir. Önümüzdeki festival sürecinde Amerikalı dansçı, koreograf ve eğitmen Loretta Livingston ve “Dance Camera West” (Los Angeles) kurucu ve direktörü, koreograf ve egitmen Kelly Hargraves bizlerle olacaklardır. Gelecek günler içerisinde diğer çalıştay yöneticileri de duyurulacaktır. Çalıştaylara katılım şartları, kesin tarih ve mekanları kısa süre içinde açıklanacaktır. Detaylı bilgileri ve gelişmeleri internet sitemizden takip edebilirsiniz.
Söyleşi ve Seminerler:
Dans filmi alanına dair farklı bakış açıları, koreografi, çekim teknikleri, kurgu, pazarlama, bu tekniğin Türkiye’deki ve dünyadaki tarihsel sürecindeki seyir, estetik perspektifler ve dans ile filmi tamamlayıcı diğer ilintili başlıklar ana temalarımız olacaktır. Bu konu başlıkları üzerine çeşitli söyleşi, tartışma ve düşünce paylaşımını amaçlayan platformlar festival boyunca meraklılarıyla buluşacaktır. Sunum, seminer ve çalıştay yapmak isteyenlerin, ilgilendikleri konu başlığını belirterek festival organizasyonu ile irtibata geçmelerini rica ediyoruz.
“Dans Kamera İstanbul 2009”
2. Uluslararası Dans Filmleri Festivaline Katılım:
Gösterim filmlerinin, dans ve hareket temelli, kinestetik ya da bedensel ritme dayalı özgün düşüncenin eseri olan videodans, dans filmi, özel olarak kamera için kurgulanmış dans dokümantasyonu, enstalasyon ve/veya multimedia tasarımları, film için özel olarak tasarlanmış koreografik çalışmalar, var olan koreografilerin sinematoğrafik yorumları, dans fotoğrafçılığı, hareket temelli deneysel çalışmalar ve bedeni esas almış mekan-zaman kavramlarını barındıran filmler gibi yaratıcılığı ve özgünlüğü temel almış işlerden oluşan çalışmalar olması beklenmektedir. Yaratıcılığı kısıtlamamak için hiç bir konu-tema sınırlaması yoktur, ancak süre en fazla 15 dakika ile sınırlandırılmıştır. Başvuru için öncelikle internet sitesinde yer alan detaylı online başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Buna ek olarak, tercihen PAL formatında, eğer mümkün değilse de NTSC formatında 4 adet DVD ile festivale başvuru gerçekleştirilebilir.
Ayrıca, etkinlikler için kurumsal ve hizmet sponsorluklari aranmaktadır. Olası desteklerinizi sabırsızlıkla beklemekteyiz. Firmanizi, ürününüzü veya servislerinizi kitlelere duyurmak istiyorsanız siz de festivalimizin bir parçası olabilirsiniz. Her türlü soru ve önerileriniz için lütfen bizlerle irtibata geçiniz.