Bayram günlerinde şekerli gıdaların tüketimi, özellikle de çocuklar tarafından bir hayli artıyor. Bayramınızın şeker tadında geçmesini istiyorsanız bu uyarıları dikkate almanız gerekiyor.
Ramazan geldi, gelecek derken artık bayrama sayılı günler kaldı. Bir ay tutulan orucun ardından başlayan bayramda, ikramları geri çevirmek neredeyse imkansız. Ama bayramı diş sağlığınız açısından en az hasarla atlatmak mümkün. Bayram ziyaretlerinde çalınan her kapı, gidilen her misafirlik, yeni ikramlar genellikle de bol şekerli yiyecek ve içecekler anlamına geliyor. İşte bu tür durumlarla karşılaştığımızda, ağız ve diş sağlığımızı koruma adına küçük önlemler almakta fayda var.
Kontrollü ve makul miktarda tüketin
Şeker tadında bir bayram geçirmek için alınacak tedbirlerle ilgili bilgi veren Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Selçuk Özbölük, özellikle işlenmiş şeker içeren gıdalar tüketildiğinde ağız içerisinde bulunan bakterilerin şekeri fermente ederek asit oluşturduğuna ve dişlerde çürüklere yol açtığına dikkat çekti. “Bu gıdaların tüketiminden hemen sonra dişlerin fırçalanması geçerli ve doğru bir önlem olarak kabul edilmemektedir” diyen diş hekimi Selçuk Özbölük alınacak en doğru önlemin, genel anlamda ve bayram günlerinde bu tür gıdaların kontrollü ve makul miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Ağız hijyeni ihmal edilmemeli
“Bayramda ikram edilen çeşit çeşit tatlılar ve benzeri karbonhidratlı yiyecekler bize diş çürükleri olarak geri dönebilir” diyen Dt. Özbölük şöyle devam etti: “Bu tarz besinlerden ne kadar kaçınmak istesek de bayram ziyaretlerinde tatlı ve şeker ikramlarını geri çevirmemiz çok kolay olmuyor. Bu durumlarda tek çaremiz ağız hijyenine daha çok özen göstermek olmalı. Aksi halde ağız tadıyla geçmesini arzuladığımız bayramın ardından, diş hekimimizin kapısını ağrı şikâyetiyle çalmanız söz konusu olabilir.” dedi.
RamazanBayramı2014