BÜYÜKŞEHİR’DEN TOPKAPI SARAYI’NDA HAŞERE MÜCADELESİ

İstanbul Haberleri BÜYÜKŞEHİR’DEN TOPKAPI SARAYI’NDA HAŞERE MÜCADELESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi mirasımız olan Topkapı Sarayı’nı ve barındırdığı tarihi eserleri korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla, kemirgen ve haşere mücadelesi kapsamında detaylı bir programı uygulamaya koydu.
02.05.2011 İBB

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mayıs 2, 2011

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi mirasımız olan Topkapı Sarayı’nı ve barındırdığı tarihi eserleri korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla, kemirgen ve haşere mücadelesi kapsamında detaylı bir programı uygulamaya koydu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çevre Koruma Müdürlüğü’nce önemli kültür miraslarımızdan Topkapı Sarayı ile barındırmış olduğu tarihi eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için kemirgen ve haşere mücadelesi kapsamında detaylı bir program uygulamaya konuldu.

2010 yılı Temmuz ayında, İstanbul’da düzenlenen I.Uluslararası Opera Festivali sebebi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından Topkapı Sarayı’nda kemirgen ve haşere mücadelesine başlandı. 2010 yılı Temmuz ayında başlanan kemirgen ilaçlamasına ise halen devam ediliyor.

Topkapı Sarayı’nda yapılan mücadele; iç alan ve dış alan mücadelesi olarak iki farklı sahada gerçekleştiriliyor. Yapılan çalışmada 450.000 metrekarelik Topkapı Sarayı’nın tamamı, ilaçlanmadan önce kemirgen ve haşere mücadelesi için gereksinimler tespit edildi.

Söz konusu projede kemirgen istasyonlarının konumlandırılacak yerleri, Topkapı Sarayı vaziyet planı üzerinde tespit edilerek, saray geneline 169 adet kemirgen istasyonunun yeterli olduğu saptandı. Bu çalışma sonucunda istasyonlara yemleme için gereken rodentisit (kemirgen ilacı) miktarları saptandı. Tüm kemirgen mücadelesinde sadece 19.760 kg pasta formunda rodentisit uygulamasının ilk etapta yeterli olduğu, sonuçta ise düzenli kontroller yapıldığı takdirde kemirgen aktivitesinin %5 oranının altına düşeceği hesaplandı.

Kemirgen mücadelesinde üreme olabilecek yuvalar tespit edilerek, bu noktalara yeterli miktarda jel uygulandı. Çalışma süresince, kemirgen aktivitesinin %5 oranının altına düştüğü noktalarda mücadele yoğunluğu düşürülerek istasyon sayıları kademeli olarak azaltıldı.

Bu ay içerisinde, açık ve kapalı alanlarda 24 ilaçlama işçisi, 4 uzman, 1 ekip sorumlusunun katılımı ile kapsamlı bir haşere mücadelesi ve ilaçlama gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarla karasinek, kene, pire, akrep, hamamböceği, kırkayak, karınca, yaban arısına karşı ilaçlamalar gerçekleştirilmiş oldu.

Sarayın; Harem, Arşiv, Depolar ve Sergi (Kutsal emanetler, Padişah portreleri vs) ile Bağdat Köşkü, Mecidiye Köşkü, Revan Köşkü ve Sofa Köşkü gibi kapalı alan bölümleri ile 1. Avlu, 2. Avlu, 3. Avlu, Fil Bahçesi gibi açık alan kısımlarında da haşerelere karşı ilaçlama gerçekleştirildi.

İlaçlama çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından, Topkapı Sarayı’nın tarihi mirasımız içindeki yeri ve önemi dolayısıyla gelecek nesillere zarar görmeden iletilmesi amacıyla her türlü haşereye karşı aralıksız mücadele edilmesi ve gerekli durumlarda ilaçlama yapılması kararı çerçevesinde yapıldı. Bu kapsamda yapılan çalışmalar, uzman gözetimindeki ekiplerle düzenli aralıklarla devam edecek.

02.05.2011 İBB

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT