Bayramda tatlı ve şeker tüketimine dikkat edilmediği takdirde ciddi ağız ve diş sağlığı sorunları yaşanabiliyor. Bu durum beraberinde vücudun genel sağlığı için de olumsuz etkiler yaratabiliyor. Özellikle şeker ve benzeri tatlı yiyecekler yenildikten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekiyor. Central Hospital’dan Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Gökçe Çetin, “Dişleri çürükten ve plaklardan koruyabilmek için bayram ziyaretleri sonrası dişler mutlaka fırçalanmalı, mümkün olduğunca elma, havuç gibi sebze ve meyveler tüketilmelidir” diyor.
Ramazan sonrası, oruç tutan kişilerin birçoğunda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi görülür. Bu kişiler özellikle bayramda gereğinden fazla şeker ve tatlı tüketirler. Oysaki bilinçsizce yenilen tatlılar ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bayramda aşırı gıda tüketimi sonrası oluşabilecek diş ağrılarını ve çürüklerini önlemek için ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Özellikle çocuklar başta olmak üzere herkesin tatlı veya şekerden sonra ağzını temizlemesi , su ile hafifçe çalkalaması gerekir.
Tatlı tüketiminde azı karar çoğu zarar
Bayram süresince aşırı derecede tüketilen şeker, çikolata ve şerbetli tatlılar vücudun genel sağlığını etkileyebildiği gibi diş çürüklerine de zemin hazırlar. Şekerli besinler dişlerin yüzeyine yapışarak, bakteriler tarafından kolaylıkla asite dönüşür. Bu durumda diş çürüklerine neden olur.
Ağızdaki asit oranından gargara ile kurtulun
Dişleri çürükten koruyabilmek için bayram ziyaretleri sonrası dişler mutlaka fırçalanmalı, mümkün olduğunca elma, havuç gibi sebze ve meyveler tüketilmelidir. Ağızdaki asit oranını düşürebilmek, diş ve diş etlerini koruyabilmek için gargara kullanılabilir. Eğer gargara bulunamıyorsa 1 çay bardağına 3 çay kaşığı tuz konularak, elde edilen karışım ile ağız çalkalanabilir. Evde hazırlanabilecek bu gargara günde 3 defa uygulanabilir.
Dişler günde 2 kez fırçalanmalı
Çürük ve plakların en çok yerleştiği bölgeler genellikle dişlerin girintili çiğneyici yüzeyleridir. Ayrıca diş ve dişetinin birleşim yerleri ve iki diş arasındaki yüzeylerde de çürük ve plaklar görülür. Bu sebeple dişler günde 2 kez fırçalanmalı, fırçalanırken bu bölgelere özen gösterilmelidir. Sonrasında tercihe göre diş ipi de kullanılabilir. Ayrıca diş fırçalama imkanı olmayanlar için bol su ya da sütle ağzın çalkalanması da faydalı olur.
Asitsiz içecekler tüketin
Bayram süresince tüketilen asitli içecekler de dişlerin çürüme sürecini hızlandırır. Kola, soda gibi asitli içecekler yerine doğal meyve suyu veya ayran gibi içeceklerin tüketilmesi daha uygundur.
Diş sağlığınız için peynir yiyin!
Yapılan araştırmalar peynirin kemik ve diş sağlığı için yararlı olduğunu belirtiyor. Peynirin içerisinde bulunan kalsiyum ve minerallerin diş yapısını güçlendirici etkisi ile bir parça peynirin bile dişlerin çürümesine ciddi derece engel olduğu görülüyor. Bu nedenle bayram süresince mümkün olduğunca peynir tüketilmesini öneriyoruz.
Şekersiz sakız çiğneyin
Ağız ve diş sağlığını koruyabilmenin diğer bir yolu da sakız çiğnemektir. Ancak sakızların şekersiz olmasına özen gösterilerek, dişleri koruyan sakız türlerinden seçim yapılması gerekir. Diş sağlığını koruyabilmek için, bayram süresince ve sonrasında ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli, dişler düzenli fırçalanmalı ve belirtilen önerilere uyulmalıdır. Ayrıca ağız ve diş sağlığı açısından sıkıntı yaşanmaması için bayram öncesi mutlaka uzman bir hekim kontrolünden de geçilmelidir.
RamazanBayramı2014