19. yüzyıl ortlarında Burgazada`nın tepesinde büyük ve eski bir kilise ile manastırın ve kulenin kalıntıları görünüyormuş. Son zamanlarda bulunan bir belgeye göre bu harabeler 1603 yılında yapılan manastırdan kalmadır. Çünkü aslı İmparator Makedonyalı Vasil (Basileios) tarafından 865-866 yılları arasında yaptırılmış olan manastır, IV. Murat zamanında sultanın emriyle burada yapılan ayinler sırasında yakılan ateşlerin "İstanbul`da yangın var" endişesiyle telaş yarattığı gerekçesiyle yıkılmıştır.
19. yüzyılda İmparator I. Aleksios Komnenos (1081-1118) devrine ait altın sikkeler bulunmuştur. 1828 Yunan ihtilalinde elebaşılık yapmış olan Burgazadalı H. Hurmuzis (1896-1882), bu manastırın kalıntıları ile buraya bir ev yaparak aynı yerde bir şapel inşa etmiş bri de okul açmaya çalışmıştır. Devrin padişahlarından yardım da sağlayan Hurmuzis, şapeli eski bir kilisenin enkazı ile yapmıştır.
1869`da Burgazadası ile ilgili olarak "I Nesos Antigoni" isimli bir de monografi yazmış, ölümünden sonra kilisenin yanına gömülmüştür. Buradaki eski kalıntılarıyla birlikte sonradan yapılan kilise de gezilebilir. Kilisenin hemen yanında bir de Rum mezarlığı bulunmaktadır.
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.