Küçük Mecidiye Camii

İstanbul Rehberi Dini Mekanlar Küçük Mecidiye Camii

Adres: Yıldız Parkı Girişi, Yahya Efendi Sok. Beşiktaş İstanbul

Paylaş:

1 Yorum:

istanbul.net.tr Haziran 1, 2012
Beşiktaş İlçesi’nde, Çırağan Sarayı`nın karşısında, Yıldız Parkı girişine doğru uzanan kısa yolun yanında yer alır. 1848-1849 yıllarında 31.Osmanlı Sultanı Abdülmecit (1823-1862) tarafından yaptırılmıştır.

Mecidiye Camii, üzeri tek bir kubbeyle örtülü kare planlı bir harim bölümü, bunun kuzeyinde yer alan, genel biçimlenişiyle simetrin bir son cemaat yeri, doğu cephesinde yer alan minare ve son cemaat yerinin batı yanma eklenen giriş hacminden oluşur.

Barok usulünde yapılmış camilerimizdendir. Kütle düzeni, minarenin tek oluşu ve batı yanına eklenen giriş hacminin dışında, ana girişten ve mihraptan geçen aksa göre simetriktir. Harim dışında kalan bölümlerin üzerleri basık tuğla tonozlar ve bazı yerlerde de ahşap çatı ile örtülüdür.

Kubbe kasnağı bu yapıda mevcut değildir. Kubbeden askı kemerine bir görüntü takımı ve dekoratif konsollarla inilmektedir. Caminin kuzey tarafında, duvarlarla çevrili küçük bir avlu vardır. Bu hacimlerin gerisinde yüksek bir istinat duvarı vardır. Avludan yapının zemin katma dört basamaklı bir merdivenle ulaşılmaktadır.

Uç açıklıklı bir giriş kapısından, yaklaşık olarak 6,75 x 11.80 metre boyutlu bir hole geçilmektedir. Girişin hemen önünde bulunan camekân sonradan eklenmiştir. Bu giriş holünün sağında ve solunda üst kata çıkan merdivenleri ve odaları barındıran yan bölümlere geçişi sağlayan iki kapı bulunmaktadır. Holün ortasında, üst kattaki düzenlemenin ve tavan kirişlemesinin gereği olan iki kolon vardır.

Holün yanlarındaki, her iki ucu da dairesel olarak sonuçlanan uzun dikdörtgen bölümlerin harim bölümüne yakın olan uçlarına üst kata götüren merdivenler yerleştirilmiştir. Caminin harim bölümünün planı, yaklaşık 12,50 m boyutlu bir kare biçimindedir. Kuzey tarafındaki üç açıklıkla son cemaat yerine bağlanmaktadır. Zemin katında doğu ve batı cephelerinde üçer pencere, güney cephesinde ise ortalarında mihrap bulunmak üzere iki pencere yer almaktadır.

Caminin son cemaat yeri etrafı kapalıdır. Caminin en önemli özelliği minberi, mihrabı ve vaaz kürsüsüdür. Minberi kırmızı somaki taşından yapılmıştır. Mihrabı her iki tarafına simetrik çiçek motifleri beyaz mermer oyularak yapılmıştır.

Caminin minaresi Gotik stiliyle yapılmıştır. Minarede, gövdeden şerefeye, ana hatlarıyla mukarnası andıran, fakat gerçekte mukarnas olmayan, dört sıra küçük konsolla geçilmektedir. Şerefenin çevresinde on iki küçük mermer kolon yer almaktadır. Bu kolonların arasına yerleştirilen demir parmaklıklar parapet görevini karşılamaktadır. Minare bundan sonra külaha kadar, daha çok neoklasik olarak süsleme ayrıntılarıyla, bu arada örneğin "yumurta ve ok" motifleriyle devam etmekte.

Caminin diğer bölümleri her noktasında iki katlıdır. Batıdaki merdivenden küçük bir ön odaya varılmakta; bu oda bir yandan abdest alma yeri, öte yandan da kare planlı bir hole bağlanmaktadır. Ayrıca batı cephesi üzerinde, tam giriş platosunun üzerine rastlayan bir küçük oda daha bulunmaktadır. Son cemaat yeri ve hünkâr mahfili kütlesinin en özenle biçimlendirilmiş yeri olan ve iki ucu dairesel olarak sonuçlanan odanın, padişaha ayrıldığı anlaşılmaktadır.

Harim bölümünün iç yüzeylerinin düzenlenişi, zeminden askı kemerlerinin üstüne kadar, dış düzenlemenin hemen hemen aynıdır. Caminin diğer bir ismi "Misafir Camisi”dir.

Kayıtlarda, temeline Müslümanlarca kutsal sayılan Kâbe`den toprak getirilip karıştırdığı geçmektedir. Hemen karşısında Beşiktaş İlçe Eminyet Müdürlüğü yer almaktadır. Çırağan semtinde yerleşim yeri bulunmadığı için yerleşik cemaati bulunmayan cami, halk arasında Misafir Camii olarak anılmaktadır.

Cami girişinde, avlu kapısının üzerinde hatla yazılmış bir dörtlük bulunmaktadır. Dörtlükte şunlar yazılıdır:
Sahib-i Zaman-ı Saltanat Hakan-ı Ahd-i ma’dalet
Yaptı saray nezdinde bir Cami-i Vala zehi
Bünyanı`nı tahsin edüp ziver didi tarihini
Abdülmecid Han Cami-i Âli bina kıldı behî
1265 / 1848

Kaynak: Beyoğlu Müftüğü

İstanbul Camileri Fotoğraf Galerisi için Tıklayın



Dini Mekan Türü: Cami

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Bu cami Küçük Mecidiye değil, Dolmabahçedir.
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

İstanbul Fotoğrafları İstanbul Tarihi İstanbul Müzeleri Dini Mekanlar Tarihi Eserler İstanbul İlçeleri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT