Zülfaris Sinagogu, İstanbul`da Beyoğlu ilçesinin Galata semtinde bulunan bir sinagog. 1671 tarihinde mevcut olduğu bilimektedir. Ancak bugünkü bina eski temeller üzerinde, muhtemelen 19. yüzyıl başında, tekrar inşa edilmişti.
Çeşitli zamanlarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla, günümüze kadar güzelliğini koruyan Zülfaris Sinagogu, Kamhi Ailesinin maddi katkıları, ve tarihci, yazar ve küratör olan Naim Güleryüz`ün öneri ve tasarımıyla 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, olarak 25 Kasım 2001`de açılarak hizmete girmiştir.
1823 (25 Safer 1239) - Cemaat arşivlerinde adı Kal Kadoş Galata (Galata Kutsal Sinagogu) olarak geçen, ancak, sokağın eski adı olan ve Osmanlı`ca gelin perçemi anlamına gelen Zülf-ü Arus sözcüğünün halk arasında kısaltılmış şekli Zülfaris adıyla tanınan ve anılan sinagog binası eski temeller üzerinde inşa edildi.
1882 (Ellul 5642) - Mermer Ehal, etrafındaki çerçevedeki yazıda okunduğuna göre, Galata`da doğan ve yaşayan Rahmetli Hayim`in oğlu Semuel Malki tarafından Hayim`in malları ile yaptırıldı.
1890 - Bina, Kamondo ailesinin maddi katkısı ile esastan tamir edildi.
1904 (Nisan 5664) - Tüm törenlerin ve çoğu düğünlerin icra edildiği sinagogun içi ve dışı, Saadetlu Jak Bey de Leon Başkanlığında Galata Musevi Cemaatı tarafından, Yahudi olan ve olmayan ziyaretçilere mahcup olmamak için tamir ve restore edildi.
1968 - Yeniden esaslı bir tamir gördü.
1979 - İstanbul`da yaşayan Trakya kökenli Yahudilerin ibadetine tahsis edildi.
1983 - Zülfaris Sinagogunda son düğün.
1985 - Çevrede ikamet eden cemaat yokluğundan ibadethane işlevi sona erdi ve kapandı.
1992 - Bina, sahibi olan Neve Şalom Vakfı tarafından, Müze kurulmak üzere 500.Yıl Vakfı`na tahsis edildi.
25 Kasım 2001 - Sinagog binası, Kamhi ailesinin maddi ve Jak Kamhi`nin değerli katkıları, Naim A. Güleryüz`ün vizyon ve tasarımı ile 500. Yıl Vakfı tarafından Müze olarak düzenlenerek hizmete girdi.
Sayısız sevinçli ve acıklı törene sahne olan Zülfaris`in tarihinde anlamlı anlarından biri, Ağustos 1856`da İstanbul`u ziyaret eden, Paris Yahudi Hayırsever Cemiyeti Başkanı Albert Kahn tarafından, Kırım Savaşı`nda Rusya`ya karşı Osmanlı yanında yer alan Fransız ordusunda yaşamını yitiren Yahudi askerler anısına düzenlenen ve Kurmay Albay Garbi Bey komutasında bir Osmanlı askeri müfrezesinin de hazır bulunduğu anma törenidir.
Kaynak: www.wikipedia.com - www.muze500.com
Dini Mekan Türü: Sinagog