Arkeoloji Müzesi karşısındaki iki katlı, Fatih Sultan Mehmet`in Topkapı Sarayında yaptırdığı ilk binadır. 1472 Tarihli yazlık köşk, sütunlarla hareketlendirilmiş cephesi, eyvanlı terası ve kesme çini dekoru ile Selçuklu tesirinde bir erken Osmanlı örneğidir. Giriş duvarında uzun kitabe yer almıştır. Giriş bölümü, üzeri kubbeli bir mekan olup, yanlarda tonozlu odalar yer vardır. 13-19 yy. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çiniler kronolojik sıralı sergilenmiştir 16 yy. İznik yapımı çiniler müzenin önemli eserleridir.
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1472 tarihinde yaptırılan köşk İstanbul`daki en eski Osmanlı sivil mimarlık örneklerinden birisidir. l875-1891 yılları arasında Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) olarak kullanılmıştır. l953 yılında Türk ve İslam eserlerinin sergilendiği Fatih Müzesi adı altında ziyarete açılmış, 1981 yılında konumu nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri`ne devredilmiştir.
Köşkün giriş cephesi tek, arka tarafı ise iki katlıdır. Girişte 14 sütunlu mermer bir revak vardır. Giriş eyvanı mozaik çinilerle süslüdür. 6 oda ve bir orta salondan oluşan köşkte Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait çeşitli çini ve seramikler sergilenmektedir . Müze ve depolarında yaklaşık 2000 eser bulunmaktadır.
Çinili Köşk Müzesi koleksiyonlarında 11.- 20.yüzyıl başlarına tarihlenen Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 2000 civarında eser bulunmaktadır. Müze'nin koleksiyonlarını 1981 yılında konum olarak yakınlığı nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'ne bağlandığında mevcut olan eserler ile arkeolojik kazılarda bulunan, satın alma, bağış ve müsadere yoluyla giren eserler oluşturmaktadır.
Bu koleksiyonlardan seçilen çini ve seramikler; girişin solundaki odada Selçuklu Dönemi, sol taraftaki dışa açılan eyvanda Slip teknikli ve Milet işi, orta salon ile birlikte beş köşeli çıkıntılı odada İznik yapımı, Gülhane Parkı'na bakan sağ köşe odada Kütahya yapımı ve dışa açılan sağ eyvanda ise Çanakkale yapımı eserler olmak üzere girişin solundan başlayarak devam eden bir yerleşim düzeni içinde sergilenmektedir.
Ziyaret Saatleri ve Ücretleri
Açık Olduğu Saatler: 09:00 - 17:00
Bilet Satış Saati: 09:00 - 16:00
Bilet Fiyatları : 10 TL.
Müze, pazartesi günleri kapalıdır.
Ücretsiz Girecekler
18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar.65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
Gaziler, şehit ve gazilerin eş ve çocukları, er ve erbaşlar.
T.C. Vatandaşı Engelliler ile bir refakatçisi.
ICOM, ICOMOS ve UNESCO ve basın kimlik kartı sahipleri.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü`nce ağırlanan konuk ve heyetler, bunların refakatçileri ile yabancı tur operatörleri.
Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile refakatindeki eş ve çocukları.
Kamu kurum ve kuruluşlarının davetlisi olarak ülkemizde bulunan yabancı resmi konuklar ve refakatçileri.
Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartını hazi profesyonel turist rehberleri.
Seyahat Acentesi sahip veya sorumlu müdürleri ile başvuruları Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) kanalıyla Bakanlığa ulaştırılan yabancı tur operatörleri ve yabancı info grupları.
0 - 12 yaş arası yabancı uyruklu çocuklar.
Müzekart:
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve örenyerinde 1 sene boyunca geçerlidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içindir.
Tam: 20 TL
Müzekart İndirimli Fiyatı 10 TL
Müzekart +
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve örenyerinde 1 sene boyunca geçerlidir. Bunun yanı sıra özel müzelerde ve kültür kurumlarında avantajlar sağlar.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içindir.
Müzekart+ Fiyatı: 40 TL
Museum Pass İstanbul
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İstanbul'da bulunan müzelerinde 72 saat ya da 3 gün boyunca geçerlidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar içindir.
Museum Pass Fiyatı: 72 TL
Arkeoloji Müzelerine Ulaşım
İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne Kabataş-Bağcılar Tramvay hattının Gülhane durağını kullanarak ulaşabilirsiniz.
Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz.
Ayrıca İstanbul'un her yerinden Belediye ve Halk Otobüsleri ile Eminönü'ne; buradan da tramvay hattıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne ulaşabilirsiniz.
Park Yeri: İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Tarihi Yarımada'da bulunduğundan özel araç park yeri son derece kısıtlıdır. Bu nedenle ziyaretçilerimizin toplu taşımayı kullanmalarını tavsiye ederiz.