Yaklaşık 10 yıldır web üzerinde ziyarete açık olan Eczacıbaşı Sanal Müzesi, bu süre içerisinde “Koleksiyonlar”, “Retrospektif Sergiler”, “Çağdaş Sergiler”, “Kavramlı Sergiler”, “Yakın Kuşak”, “Heykel”, “Seramik”, “Karikatür”, “Fotoğraf”, “Hoca Ali Rıza”, “Fikret Mualla Saygı”, “Bedri Rahmi – Eren Eyüboğlu”, “Sanal Galeri”, “Sanatçı Atölyeleri”, “Sanatçı Sayfaları”, “Paneller” gibi alt bölümleri kapsayan 200’den fazla sanal sergi ve çeşitli araştırma dosyaları, 2002’de İstanbul Sanat Fuarı’nda 60 sanatçılı bir büyük sergi ve onunla bağlantılı ilk sergi eğitim projesi ile 2003, 2004, 2005 yıllarında yine İstanbul Sanat Fuarı’nda eğitim sergileri ve eğitim projeleri gerçekleştirdi.
Bu sergilerde yer alan yüzlerce sanatçının ayrıntılı olarak incelenebilecek sanat yapıtı imgelerinin sayısı 11.000’e yaklaşıyor.
Etkinlik süresi içerisinde 500.000 kişiye yakın bağımsız internet kullanıcısına ulaşan, sanatseverlerin ve sanat öğrencilerinin önemli bir bellek kaynağı olan Eczacıbaşı Sanal Müzesi, 2003 yılında Halkla İlişkiler Derneği’nin Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri E- İletişim Dalı Birincisi de oldu.
Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olan İstanbul Modern’in kuruluşu ve işlevini yerine getirmekte yetkinleşmesi ile, Sanal Müze’nin daha çok görsel bellek arşivi olma niteliği önem kazandı. Sanal Müze’nin bu işlevini sürdürebileceği en doğru adres ise, İstanbul Modern’in websitesi içerisinde yaratılacak Sanal Müze (Arşiv) bölümü olarak belirlendi.
Sanal Müze (Arşiv)’de, İstanbul Modern’in kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği koleksiyon sergilerinden kesitler de zaman içerisinde yer alacak.