Uçurtmalara hayatını adayan ve İstanbul Uçurtmacılar Derneği başkanlığını da yürüten Mehmet Naci Aköz, 1986 yılından itibaren topladığı uçurtma koleksiyonu ile 2005 yılında ülkemizin ilk ve halen tek uçurtma müzesini kurmuştur.
1986 yılından itibaren Mehmet Naci Aköz tarafından toplanan ve bugün itibariyle (Eylül 2017) 6 kıta, 33 ülkeden toplam 2500’den fazla ürünlük (Uçurtma, yayınlar, malzemeler ve çeşitli objelerden oluşan) koleksiyonuyla, ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden biri olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz uçurtma müzesi ziyaretçilerini beklemektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2008 yılında başlattığı “Çocuk Dostu Müze” ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün 2011 yılından beri sürdürdüğü “Müzeli Eğitim” projeleri çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren uçurtma müzesi tüm mesai günleri 09.00 – 17.00 arası açık ve müze girişleri ücretsizdir.
Uçurtma Müzesi, aynı anda 200 öğrencinin kendi uçurtmasını kendisinin yapabileceği “Uçurtma Okulu” ve dünyanın ilk uçurtma kütüphanesi olan “Gülen Okumuş Uçurtma Kütüphanesi”ni de içinde barındırmaktadır.
Çeşitli basın ve yayın organları ile web siteleri tarafından çocuklar için ilk gezilecek yerler arasında genellikle ilk sıralarda yer alan ve sık, sık yazılı ve görsel medyada kendisine yer bulan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, “Hürriyet Cumartesi Gazetesi” tarafından ‘’ Türkiye’nin en iyi 10 kişisel müzesi ’’ değerlendirmesinde 6. Seçilmiştir.
Girişlerin ücretsiz olduğu uçurtma müzesinde, isteyen gruplara 1 saat 15 dakikalık program gerçekleştiriliyor.
Tiyatral ve interaktif bir anlatımla yaklaşık yarım saat süren eğlenceli uçurtma müzesi programında görerek, dokunarak, uygulama yaparak ve rehber öğretmenleri dinleyerek eğlenceli ve kaliteli zaman geçiriyorlar.
Özellikle okullar tarafından gerçekleştirilen kültür gezileri için en ideal yerler arasında yer alan uçurtma müzesindeki uçurtma okulunun atölyelerinde uygulamalı uçurtma yapımına katılanlardan ise sadece uçurtma ücreti alınıyor.