Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Kültür Merkezi

İstanbul Rehberi Tarihi Eserler Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Kültür Merkezi

Adres: Tophanelioğlu Cad. No:39 Koşuyolu Üsküdar İstanbul

Telefon: 0216 339 29 03

Paylaş:

12 Yorum:

istanbul.net.tr Haziran 1, 2012

Yaklaşık 200 yıl önce Sultan III. Selim ( 1798–1807 ), annesi Mihrişah Valide Sultan ( öl.1805 ) için Çamlıca eteklerinde yer alan arazide bir bağ köşkü inşa ettirir.

Mülkiyet, Sultan Abdülmecid ( 1839–1861 )’e geçince; yapı annesi Bezmialem Valide Sultan ( öl.1853)’a hediye edilir. Bezmialem Valide Sultan; yurt içinden ve yurt dışından getirttiği bitki türleriyle araziyi modern bir botanik bahçesine çevirir.

Vefatından sonra, Validebağ arazisi Altunizade ailesinin mülkiyetine geçer. Altunizade İsmail Zühtü Paşa, 1860yılında burada muhteşem bir köşk inşa ettirir. Bir süre sonrada köşkü, güzelliğinden etkilenen, Sultan Abdülaziz ( 1861–1876 ) ‘e armağan eder. Sultan Abdülaziz köşkü yıktırıp günümüzdeki yapıyı inşa ettirir ve annesi ( Pertevniyal ) Valide Sultan ( öl.1883) ‘a hediye eder. Yapı, 1863 yıllarında Adile Sultan ( 1826-1899)’a yazlık saray olarak verilmiştir.

Adile Sultan’ın ölümünden sonra yapıya, Sultan Reşad (1908-1918 )’ın üçüncü eşi Darrüalem Kadın yerleşir,oda 1909’da vefat edince yapının bir süre boş kaldığı sanılıyor.

I.Dünya savaşı yıllarında kız öğrenciler için Dar_ül Eytam ( Yetimler Yurdu ) ( 1916-1917 ) olarak düzenlenir ve Maarif Vekaletine bağlanır.

1924 Cumhuriyet sonrasında Dar_ül Eytam kapatır ve “ Validebağ’ı Şehir Yatı Mektebi” olarak hizmet verir.

Dar_ül Eytam’ın kapatılmasından sonra bir süre boş kalan yapının bakımsız ve harap duruma düşmemesi için; 1927’de Maarif Vekâleti- Validebağ Prevantoryum’a dönüştürülür. Prevantoryum Mustafa Necati Bey’in girişimleriyle hizmete girmiş, tedavi gören çocukların eğitimleriyle de kadrolu disiplin öğretmenleri ilgilenmiştir.

Cumhuriyet öncesi ve sonrasında Validebağ Kasrı yâda Validebağ Sarayı adıyla anılan yapıya 1933’lü yıllardan sonra, Adile Sultan Kasrı adı verilmiştir.

1928 yılında Kasrın kapasitesini arttırmak için, çatı katı yıktırılıp yerine solaryum katı yapılır.

1971 yılında; kat ilavesinin binayı yıpratması nedeniyle yıkım kararı alınır ve yerine orijinal olmayan kırma çatı yapılır.

1973’te Validebağ Öğretmenler Hastanesinin açılmasıyla, prevantoryum olarak kullanılan Adile Sultan Kasrı hizmet dışı kalır.

1991’de dönemin İstanbul Milli Eğitim Müdürü Turgut Akan’ın önerisiyle, Öğretmenevi ve Kültür Merkezine dönüştürülmesine karar verilmiştir.

Yaklaşık yüz elli yıllık bir geçmişe sahip olan ( Validebağ ) Adile Sultan Kasrı, tarihsel ve anısal değerler bakımından günümüzün nadir yapılarından biridir. Ulaşılabilen kaynaklar, yapıda günümüze değin eğitim hizmetlerinin ağırlık kazandığını gösteriyor. Bu bakımdan ayrı bir önem arz etmektedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

çok güzel tarihi eser
Muhteşem güzelliiği ve yemekleriyle harika bir yer, bahçesinde oturup çayımızı,kahvemizi içip sesizliği kuşların sesini dinlemk kadar güzeliyok tavsiye ederim. adresi isteyenlere bidiriyim Toğhanelioğlu Cd. No: 19 Koşuyoru - Üsküdar / İstanbul Tel : 0(216) 325 64 44
tarihi mekanlara sahip çıkmıyoruz yıkıp yakmayı mağrifet sayıyoruz diğer milletler tarihine sahip çıkarken ben kör ve sağır kalıyoruz
ya niye resimler böyle küçük????
boş bir şey
güzel
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

İstanbul Fotoğrafları İstanbul Tarihi İstanbul Müzeleri Dini Mekanlar Tarihi Eserler İstanbul İlçeleri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT