Nedim Saban`la Şen Makas 2003 üzerine söyleştik...

Söyleşi Röportajlar Nedim Saban`la Şen Makas 2003 üzerine söyleştik...

Tiyatro oyuncusu ve yönetmen Nedim Saban, Amerika`nın en uzun soluklu kara komedi örneğini Türkiye`de sahneliyor. Nedim Saban, "Şen Makas 2003"ü anlatıyor...

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ocak 15, 2014

1- Bu yıl neler izleyeceğiz Tiyatro Kare’ den?
Bu yıl Şen Makas’ ı tekrar sahneye koyuyoruz. Onun dışında da iki tane yeni oyun sahneye koyacağız. Dinlerin kardeşliğini anlatan “Bay İbrahim” diye bir oyun var. Bu aynı zamanda filme de çekildi Omay Şerif tarafından. Çok enteresan, iki dinin, İslamiyet ile Museviliğin yakınlaşmasını anlatan bir oyun. İkinci oyun ise, 11 Eylül ile ilgili. 11 Eylül teröründe yaşanan olayları anlatan, iki kişilik, çok hoş bir oyun.
2- Neden tekrar Şen Makas?
Çok özlendi Şen Makas. Son hali raydan çıkmıştı ve demode olmuştu. 4 yıl oynandığı için espriler çok eskimişti. Halbuki Amerika’ da 25 yıl boyunca oynanmış. Bizde de devam edebilir diye düşündüm. Şen Makas’ ı bir marka olarak düşünüyorum ve polisiye, interaktif oyunlar oluşturma düşüncesiyle yeniden Şen Makas seçildi. Ama çok değişik hale getirildi. İnteraktif olanaklar çok değişti. Yani 5 yılda hayatımıza cep telefonları girdi. Şen Makas ilk çıktığı zamanlarda cep telefonu bu kadar yaygın değildi. İnternet girdi hayatımıza, mailler, chatler girdi. Bunların hepsini oyunda kullanacağız. Bilgisayar sistemi var. Cep telefonundan komisere mesaj geçilebilecek. Yenilenen interaktif katılım olanakları var. Böylece seyircinin daha çok oyunun içinde olması sağlanıyor. Bir de Türkiye değişti, devir değişti, dolayısıyla esprilerde değişti. Yeni kalem, eskiden Mr. Web yazmıştı. Şimdi Fatih Solmaz ve eşi Derya Solmaz birlikte yazdılar. Dolayısıyla onların bakış açısı da çok farklı. Enteresan bir şekilde reji de çok farklı oldu. Çünkü bence reji dediğin şey, elindeki malzemedir. Yani, senin elindeki oyuncu malzemesi ve text farklı olunca rejinin aynı kalması çok aptalca bir şey olurdu. Karakterlerin birbirleri ile olan ilişkileri değişti. Yani bambaşka bir oyun oldu ve çok daha ayakları yere basan bir oyun oldu. Eskiden eğlencelik tarafı öne çıkıyordu. Şimdi gene komik ama, bir drama olarak ilginç bir yanı olacağını umuyorum.
3- Oyuncu seçiminde nelere dikkat ettiniz?
Genelde kendini kanıtlamış, iyi işler yapmış ve marka olmuş, yüzleri eskimemiş insanları istiyorduk. Şafak Sezer’ in çok özlendiği bir dönem. Çünkü birkaç yıldır biraz çekilmişti. Bence aktör olarak çok daha gelişmiş Şafak. Komedyenlikten aktörlüğe geçiş olacak bu oyun Şafak için. Öteki oyuncular da iyi işler yapmış, tiyatronun içinden gelen insanlar.
4- Kimler oynuyor Şen Makas’ da?
Ümit Çırak, Melda Gür, Oya İnci, Recep Yener, Hakan Akın. Hepsi de sahneye yepyeni enerjiler veriyorlar. Çok farklı karakterler. Kontrastını çıkarmaya uğraşıyoruz rollerin. Dolayısıyla rolleri devamını oynamıyorlar. Yani, eskiden Hilmi Erdem oynadığı rolü Ümit Çırak bambaşka oynuyor. Biz ona benzemesin, onun devamı olmasın istedik. Eski Şen Makas’ ı andırmasını istediğimiz için böyle bir seçim yaptık.
4- Bundan sonra Profilo Alışveriş Merkezi’ nde mi izleyeceğiz Tiyatro Kare’ nin oyunlarını?
Profilo Salon-2’ deyiz. Şişli’ deki salondan çıkmamızın nedeni şu, orada çok ciddi dekorasyon gerekiyordu. Uzun bir süre sponsor aradık. Belediyeye başvurularda bulunduk. Maalesef o salonun elden çıkmasına izin verildi. Gerek mal sahibi, gerek belediye. Tiyatroları içinden çıkılmaz reklam masrafları var. onun dışında çok ağır vergi yükleri var. sigorta yükleri var. bunların dışında bir de salona bakma yükü girdiği zaman, tiyatroların masrafların ve borçların altından kalkması mümkün değil. O yüzden biz, belki daha yüksek kirası olan, ama hiç olmazsa bakımına para verilmeyecek yeni bir yere geçmeyi tercih ettik. Çok üzülerek ayrıldım. Keşke Şişli tiyatro olarak devam etse. 1972’ den beri her sene aralıksız olarak açılmış ve her sene oyun oynanmış. Biz de bu geleneği sürdürdük. Ekonomik kriz döneminde bile şubatta açtık perdemizi, ama yine de açtık. Bir de o sahnenin olanakları çok kısıtlıydı. Bir de oradaki seyirci 30 yıldır sırf komedi izlediği için, komedi dışında yaptığımız hiçbir şey tutmadı. Profilo’ da daha değişik bir gelenek var, Tiyatro İstanbul’ un öncülüğünde. Daha ciddi oyunlar sergilendiği için, burada daha yeni şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum.
5- Ne zaman başlayacak oyun?
12 Aralık Perşembe günü başlıyor. 12-13-14-15 Aralık ve 26-27-28-29 Aralık’ da oynanacak.
6- Turne yapmayı düşünüyor musunuz?
Çok büyük bir turne olmayacak. Ama ufak tefek turnelerimiz olacak. Çünkü turnelerde de artık, Anadolu seyircisi çok yıldı ve oyuna gelmiyor. Çok kötü tiyatrolar gitti. Büyük tiyatrolar yıllarca Anadolu’ ya gitmedi ya da belli şehirlerine gittiler yalnızca. Bir de tabi oradaki salonlar kötü durumda. Yapılan yeni salonlarda çürümeye terk edildi. Tarsus’ da İstemihan Talay çok güzel bir salon yapmış ama ışığı yakacak adam yok. Oradaki salonlar yap, işlet, devret modeli olmalı. Anadolu’ da turne yapmak gittikçe zorlaştı, çünkü Devlet Tiyatrosu’ na gidiyorsunuz, diyelim ki 50 milyona kiraladı, ama 50 tane de adamın günlük yevmiyesini ödemek zorunda bırakıyor sizi. Bu da büyük maliyet tabi. Bir turneye çıkmanın maliyeti tiyatrolara ağır geliyor. 500-600 kişilik salonlar ancak kurtarıyor.
7- Sponsor ile çalışıyor musunuz?
Şen Makas için Eczacıbaşı - Schwarzkopf, İsviçre Hastanesi, İstanbul Dağıtım ve Nurcom sponsor oldu. Onun dışında oyuncu arkadaşımız Melda Gür’ ün mağazası MGR kostüm sponsorumuz oldu. Bunun dışında bir takım sponsorlarımız var, ama bizi asıl yıkan ilan maliyetlerini üstlenecek bir sponsor yok. Efes Pilsen’ in yaptığı gibi, basın sponsorluğu yapacak bir yer bulamadık maalesef. İlan maliyetleri bizi en çok sarsan şey. Tiyatro sponsorluğu çok ciddi, gelişimi, prestiji olan bir şey. Bir futbol takımına sponsor olmaları daha kolay çünkü o şirketin müdürü ya da patronu futbol maçı seyrediyor. Ama tiyatroya gelmiyor. Tiyatro seyircisi profil değiştirdi. Eskiden tiyatro üst sınıfın ve işçi sınıfının eğlencesi iken, birden bire küçük burjuvaları eğlencesi oldu. Küçük burjuvaların değerleri çok farklı. Dolayısıyla sizin yeni bir şey yapmanız çok zor. Bu yeni yaşam biçiminde insanlar İstanbul’ dan uzak sitelerde, evlerde oturuyorlar. Yaşam biçimi çok değişti yani. O adam cumartesi, pazar çıkmıyor, evindeki havuza gidiyor, saunasına gidiyor, DVD seyrediyor evinde. Orta sınıfa kalıyor tiyatroya gitmek. Orta sınıf da bu bilet fiyatlarını ödeyemediği için seyirci olmuyor. Bir de genç kuşak tiyatroya gelmiyor, yaşlı Türk seyircisi. Genç kuşak gelmediği için de yeni şeyler yapmak mümkün değil ve bir gün tükenecek seyirci. Genç seyirci bence çocuk oyunuyla da yetişmez. Şen Makas o anlamda da iyi. Biz ilk defa 15-16 yaşındaki gençleri tiyatroya gelirken gördük. Ben mesela gençlik oyunu yaptım, salonun yaş ortalaması 40 idi. Şen Makas bizim seyircimizi de gençleştirdi ve uzun süre devam edeceğine inanıyoruz.
(Biletler Profilo Kültür Merkezi’ nde ve Biletix’ de satışa sunulmuştur. Ayrıntılı bilgiyi www.tiyatrokare.com.tr ‘ den alabilirsiniz.)

FİLİZ KÜÇÜK

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT