İstanbul`un en eski ve en tanınmış meyhanelerinden birisi Kör Agop... Meyhane kültürüne terbiyeli balık çorbası, akciğer yahnisi, sıcak fasülye gibi sayısız tatlar ekleyen ünlü mekan, yıllardır Kumkapı`nın en gözde meyhaneleri arasında yer alıyor. Bu seçkin meyhaneyi tanıtırken gelin geçmişte kısa bir yolculuğa çıkalım.
Agop İnciyan (1915-1983) Kumkapı`nın ünlü meyhanelerinden `Kör Agop`un sahibi. Dükkanı açmadan önce, babası ve büyükbabası gibi balıkçılık yapıyormuş. Ama karaya çıktığında soluğu meyhanede alıyormuş. İçkiye düşkünlüğüyle tanınan Agop, dışarda içki içmenin pahalı olması nedeniyle, ilk meyhanesini 1938`de Kumkapı`da açmış. O güne kadar sadece erkeklerin tekelinde bulunan meyhane kültürü, Kör Agop’la yeniden şekil kazanmış ve bu dükkanda kadınlar ve erkekler aynı masalarda içki içip eğlenme fırsatı bulmuş. Bu dönemde hayat arkadaşı Marta’yla tanışan Agop, dükkanını Kumkapı sahilinden içeriye taşımış. Evlendikten sonra Marta mezeler hazırlamaya başlamış; gün geçtikçe meyhanenin ünü artmış. Dükkanının ismini ise Agop İnciyan`nın bir gözünün kör olmasından dolayı "Kör Agop" olarak koymuşlar.
İnciyan, Kumkapı`nın değişik yerlerinde 16 ayrı dükkanda kiracı olmuş. Ama kiraladığı hiç bir dükkanı tam olarak benimsememiş; ya dar bulmuş ya da havasız. Çünkü meyhaneye gelen insanların genellikle gamlı ve kederli olduğunu, bunun için de yüksek tavanlı olması gerektiğini söylermiş. Ancak 1983`te hayalindeki meyhaneyi bulmuş. Geçen yüzyılın sonunda yapılmış, dış cephesi nakış işlemeli, tavanları yüksek ve volta döşemeli, 1891 yapımı Gümrük Binası`ndaki bu dükkanı görünce, varını yoğunu vererek satın almış. Kör Agop, tanınmış simaların uğrak yeri olan meyhanenin kendisinden sonra da devam etmesini oğlu Hayko`ya vasiyet etti. "Senede bir gün dostları toplayıp mezarımın başına gelin. Sakın kimse ağlamasın, bu benim şanıma yakışmaz. Sazlar çalınsın, rakılar içilsin. Bir kadeh rakıyı da yattığım toprağın üstüne dökün" şeklindeki sözleri basında yer almış. Kör Agop balık çorbasının ve soğuk mezelerin üstadıymış. Servis deyince Rumlar, meze deyince Ermeniler...İyi içermiş Agop, küfürü de meze edermiş rakıya !
Onun ölümüyle oğlu Hayko mekanı işletmeye başlamış ve klasik meyhane anlayışından sıyrılıp eski değerleri bozmadan restaurant halini almış. Bugün üçüncü kuşak Hayko`nun oğlu Daniel` in işletmeciliğini sürdürdüğü Kör Agop, Ermeni ve Türk mutfağının en seçme lezzetlerini müşterilerinin beğenisine sunmaya devam ediyor. 1938`lerden bugüne kadar lezzetinden hiçbir ödün vermeyen Kör Agop’ta malzemeler çeşitli yerlerden sağlanıyor. Kırkağaç`tan kavun, Karaburun`dan lakerdalık palamut ve torik, Ezine’den beyaz peynir, Adalar`dan defne yaprakları, Kefken ya da Saroz`dan dolmalık midye, Tekirdağ’dan rakı, Akyazı`nın balıkçı köylerinden uskumru çirozunu alıyorlar. Meyhane kültürüne terbiyeli balık çorbasını, sıcak fasulyeyi katan meyhanede yemekleri Kör Agop ve Hayko`nun yanında çalışmış bir aşçı yapıyor. Çorbaların lezzetini kaybetmesin diye, sipariş verildiği anda yapıldığı Kör Agop’un mönüsünde Ermeni pilakisi, şamfıstıklı, üzümlü, soğanlı nohut ezmesinden oluşan topik, midye dolması, sirkede yumuşatılmış tereli uskumru çirozu, tatlı kırmızı soğan garnili torik lakerdası, hamsi, çaça balığından yapılan tuzlu, ekşili, yağlı balık mezesi, ceviz taratorlu midye tavası, karides, istakoz, ahtapot salatası, kalamar tava, mevsimine göre lüfer ızgara, kalkan tava, defne yapraklı kılıç şiş, kırlangıç buğulama ve uskumru dolması bulunuyor.
Kışın 200, yazın 250 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip bu ünlü meyhanede en taze balık, deniz ürünlerini ve sayısız meze çeşidini zevkle tadabilirsiniz. Kredi kartı geçiyor, otopark yok.
Adres: Ördekli Bakkal Sokak No: 7 Kumkapı
Tel: 0212 517 23 34
Park Yeri Yok
Kredi Kartı: VISA-MASTER