YAZLIK: Şehirlinin Kolonisi sergisinin paralel programı “Kıyı Konuşmaları”nda kurallar, uygulamalar ve imgeler nezdinde Türkiye kıyıları ele alınacak.
Türkiye’de yazlık evlerin oluşma süreci ve bu oluşumun sonuçlarına yönelik görselleştirilmiş bir inceleme olan YAZLIK: Şehirlinin Kolonisi kapsamında düzenlenen konuşma programı “kıyı” konusuyla devam ediyor.
Mimar Haydar Karabey, 1978’de tamamladığı “Kıyı Mekanının Tanımı, Ülkesel Kıyı Mekanının Düzenlenmesi İçin Bir Yöntem Önerisi” başlıklı doktora tezinde, kıyının doğru biçimlenme imkânlarını araştırırken 1960’ların sonundan itibaren hız kazanan doğa-insan ilişkilerine dair tartışmaları temel alıyordu. “Kıyı Konuşmaları”nda Karabey, tezinde önerdiği stratejiler ile farklı dönemlerdeki geçerli uygulamaları karşılaştırarak kıyıların durumunu değerlendirecek.
Yüksek lisans çalışmasını 2012’de “Tüketim Kültürünün Mekansallaşması: Bodrum Örneği” başlıklı teziyle tamamlayan mimar Gizem Esmer, 1960-1980 yıllarında Ege Bölgesi’nde yaşanan turizm atağı ile 1980’ler sonrasında birtakım imgelerin algıda belirleyiciliği konusunu Bodrum örneği üzerinden tartışmaya açacak.
1960’lı yıllardan günümüze Ege ve Akdeniz kıyılarında üstlendiği çok sayıda turizm düzenlemesi ve yapı projesiyle etkin mimarlardan biri olan Ersen Gürsel ise, uygulama ile planlamanın birbirini tamamlayıcı inceliklerini örneklerle aktaracak.
15.00 Haydar Karabey, “Kıyıda Durum”
15.30 Gizem Esmer, “Bodrum İmgesinin Dönüşümü”
16.00 Ersen Gürsel, “Turizm ve İmar”
16.40 Toplu sohbet
Konuşma dili Türkçe’dir.