145 yıl önce Ibsen bir oyun yazdı ve oyunun sonunda çarpılan kapı tüm dünyayı salladı.
“Nora neden global feminizmde böylesine etkili bir karakter olarak kabul ediliyor? Nora'nın uzun süreli başarısının, oyun boyunca sergilediği eylemlerden kaynaklandığını öne süreceğim. Nora performansıyla, mücadele ettiği pek çok güçlü cinsiyet normunun katmanlarını gün yüzüne çıkarıyor. İki modern bireyin özgürlük, eşitlik ve sevgiye dayalı bir ilişki kurması için ne gereklidir? Bu sorulara Ibsen sürekli olarak geri döner. Ve biz de öyle yaparız.” (Toril Moi)
İyi bir eşe ve iki çocuğa sahip, orta sınıfa mensup bir kadın olan Nora, hayatının iniş ve çıkışları içinde toplumun aile ideallerini sürdürmeye çalışırken ataerkil düzenin katmanları bir bir çözülüp karşısına dikilir. Kendine biçilen pasif rolle yaşamını sürdüremeyeceğini anladığında ise bildiği her şeyi ardında bırakmayı göze alarak bilinmeze doğru yola çıkacaktır.
Ödüllü tiyatro ve sinema oyuncusu Tuğçe Altuğ’un çiçeği burnunda oluşumu Tiyatro Circa, yapım hayatına Nora ile başlıyor. Öncelikli amacı kadın yaratıcılarla çalışmak ve kadın hikâyeleri anlatmak olan topluluk yeni, farklı ve kolektif projelerde tüm sahne sanatlarına kucak açıyor. Tiyatro Circa’nın bu ilk yapımında yönetmenliği, yeni kuşağın heyecan veren temsilcilerinden Selin Şenköken üstleniyor. Edinburgh’da Shakespeare Company ve Theatre Uncut’la tiyatro yönetmenliğine adım attığı kariyerine İspanya’da çektiği belgesellerle devam eden Şenköken’i izleyiciler özellikle prömiyerini Antalya Film Festivali’nde yapan Yangın Yerinde Orkideler belgeseliyle tanıyor. Müzikler ise the Crown dizisinin beşinci sezonunun müziklerini Martin Phipps ile birlikte yapan Madison Willing’in imzasını taşıyor. Oyunda Nora’yı Tuğçe Altuğ canlandırırken, sahnelerin özlenen ismi Deniz Celiloğlu ve yakın zamanda Amadeus’taki rolüyle dikkatleri yine üzerine çeken Özlem Öçalmaz, birçok yerli dizi ve filmde yer almış, Afife ödüllü Fotoğraf 51’de rol almış Cem Avnayim ve Abluka, Hayaletler gibi ödüllü yapımlarda izlediğimiz Emrah Özdemir ona eşlik ediyor.
Ibsen’in kadın karakterleri arasında belki de en renklisi, en umut dolusu olan Nora’nın hikâyesi, 145 yıldır hiç eskimezken, bu yeni yapımda zamansız bir düzlemde, evrensel bir yerden ele alınıyor.
Oyunun Adı: Nora (Bir Bebek Evi) / Nora (A Doll's House)
Yapımcılar: Tiyatro CİRCA, Duygu Altuğ, Tuğçe Altuğ, Tolga Karaçelik
Ortak Yapımcılar: Utku Ateş, Alihan Yalçındağ, Kanat Doğramacı
Ana Sponsor: Pernod Ricard Türkiye
Katkıda Bulunanlar: TBWA, Norveç Konsolosluğu, Beşiktaş Belediyesi, BKM
Proje Tasarımı: Selin Şenköken, Tuğçe Altuğ
Yönetmen: Selin Şenköken
Yardımcı Yönetmen: Mislina Kurtuldu
Yazar: Henrik Ibsen
Adaptasyon: Çeşitli adaptasyonlardan esinlenilmiştir.
Oyuncular: Tuğçe Altuğ, Deniz Celiloğlu, Özlem Öçalmaz, Jak Cem Avnayim, Emrah Özdemir, Işıl Dayıoğlu
Uygulayıcı Yapımcı: Berfin Demirat
Prodüksiyon Amiri: Alper Kanışkan
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Sahne, Dekor ve Kostüm Tasarımı: Taciser Sevinç
Dekor ve Kostüm Asistanı: Alaz Deniz Köymen
Müzik: Madison Willing
Prodüksiyon Ekibi: Emir Yalkı, Abdurrahim Mert
Işık Operatörü: Eren Uğurhan
Ses Operatörü: Tuğçe Altuğ, Jamila Yolchiyeva
Ajanslar: TBWA, bkz. İletişim, Studio CMG
Afiş Fotoğrafı: Erdem Şirin, Organik Film
Sosyal Medya: Özüm Özgülgen / Studio CMG
Çevirmen: Yonca Temel
Oyunun Süresi: 100 dk.