Ahırkapı açıkları, karaya oturmuş Rumen bandıralı tankerler ve İstanbul’un eskilerinden kendine özgü dokusuyla Cankurtaran semti... Telaş, heyecan, siren sesleri... Bütün bu kargaşanın arasında başka bir kentin arka sokaklarından birini andıran Ahırkapı Sokak ve bu sokağın dinginliği içinde, camekânın arkasında gümüş rengi tepsilerde çıtır çıtır börekler.
Evet, geleneksel, otantik çizgilerle dolu orijinal, şirin ve sıcak bir börekçi dükkanı burası. Armada Oteli`nin bünyesinde açılan Ahırkapı Börekçisi, mahalle kültürüne katkıda bulunmak için geliştirilmiş bir fikir. Açılalı çok fazla geçmemiş, yeni sayılabilecek bir mekan. Eski mahalle kültürüne ne kadar katkı sağladığını kestirmek şu an için oldukça zor, daha erken ama Ahırkapı Börekçisi`ne uğrayanların börek kültürü bir hayli gelişiyor ve usta şairin mısralarını "börek yemenin mutlulukla bir ilgisi olmalı" şeklinde değiştiriyorlar.
Ahırkapı Börekçisi, mahalle kültürünün canlandırılması amacıyla gerçekleşirilen Armada çalışmalarından biri... Kısa sürede büyük rağbet gören börekçinin niye fesleğen kullandığı sıkça soruluyor. Bu sorunun yanıtı Armada`nın temel felsefesinde saklı... Yani, "eskiyi canlandırırken, onu çağdaş yorumlardan geçirmek" ilkesinde. "Börekçi" tasarlanırken, mahalle kültürü canlandırılmak istendi. Ama "mahalleli", eski "mahalleli" değil... Yani öyle Sirkeci`den Aksaray`a kadar yürüyerek giden, bol yağlı, ballı - şekerli hamur işlerini yese bile, kuyudan bir iki kere su çekince yüzlerce kalori yakan mahalleli yok artık! Dolayısıyla, Börekçi’nin börekleri daha az yağlı, daha hafif olmak zorunda. Ama lezzetinden de hiçbir şey yitirmemeli. İşte fesleğenin ve diğer otların menüde yer almasının nedenleri. Sonuç gerçekten görülmesi ve tadılması gereken el emeği göz nuru börekler. Aynı gerekçeler meyvalı baklavalar için de geçerli. “Geleneği sürdürürken, bol kalorili fındık - fıstık, ceviz yerine niçin meyva koymayalım?” diye düşünmüşler. Zaten, bugün artık tarifini çok az kişinin bildiği Rumeli kurabiyelerinin de ununa kepek ekleniyor, hamuru neredeyse sıfır yağ ve çok az şekerle oluşturuluyor. Sonuç mu? Sonuçta bu kurabiyeler ağza alındığı anda adeta eriyip ortadan kaybolmakta.
Fesleğenli, peynirli, kıymalı su börekleri, ıspanaklı kol böreği, poğaçalar, açmalar, puf böreği, tarçınlı-cevizli kurabiye, un kurabiyesi gibi tatlı ve tuzluların yanısıra vişneli baklava, portakallı baklava, samsa tatlısı, şekerpare, revani ve her tür alkolsüz soğuk ve sıcak içecek çeşitlerinin bulunduğu Ahırkapı Börekçisi’nde her yerde bulamayacağınız özel bir lezzet olan Ahırkapı Şerbeti’nden tatmayı da unutmayın. Otoparkı olan Börekçi’de kredi kartları geçerli.
Adres: Ahırkapı Sokak No: 64 Cankurtaran ("Armada Bahçe" yanı)
Tel: 0212 638 13 70
Park Yeri Var
Kredi Kartı: Visa-Master