![Hayat Bağları (Les choses de la vie)](https://image.istanbul.net.tr/uploads/2025/02/event/hayat-baglari-les-choses-de-la-vie-320x200.jpg)
Tarihler: 14 Şubat 2025 Cuma ~ 14 Mart 2025 Cuma 20:00
Yer: Sinematek/Sinema Evi
Ücret: Tam 90,00 ₺ İndirimli 45,00 ₺
Nereden Alınır: https://mobilet.com/tr
Adres: Osmanağa Mah, Hasırcı Sk. No:16 Kadıköy İstanbul
Yorumlar:
Yönetmen: Claude Sautet
Senaryo: Paul Guimard (roman ve senaryo), Jean-Loup Dabadie, Claude Sautet
Oyuncular: Michel Piccoli, Romy Schneider, Lea Massari, Gérard Lartigau, Jean Bouise
İsviçre, Fransa, İtalya / 1970 / Fransızca / 89 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı
Orta yaşlı ve başarılı mimar Pierre, Fransa kırsalında otomobiliyle giderken, karşısına çıkan bir kamyona çarpmamak için direksiyonu kırınca araç, bir meyve bahçesine doğru savrularak takla atar. Ağır yaralanan ve bilinci gidip gelen Pierre’in hayatı gözlerinin önünden bir Claude Sautet filmi gibi geçer. Eşi Catherine’den uzaklaşmış olan Pierre, uzun zamandır genç, güzel ve özgür ruhlu Hélène ile birliktedir. Fakat onların da ilişkisi pürüzsüz değildir. Film, Pierre’in Hélène’le kavga ettikten sonra çıktığı yolda geçirdiği trafik kazasını, öncesini ve sonrasını zamanda sıçramalarla anlatır.
Paul Guimard’ın romanından uyarlanan Hayat Bağları, yönetmen Claude Sautet’nin dördüncü filmi olmasına rağmen sinema dünyasında yankı uyandıran ilk filmi. Dahası, Michel Piccoli-Romy Schneider, besteci Philippe Sarde ve Jean-Loup Dabadie olmak üzere yıllar sürecek işbirliklerinin de ilki. Piccoli ve Schneider’in uyumu, Sarde’ın Michel Legrand’ı aratmayan dokunaklı müzikleri, Dabadie ile Sautet’nin evliliğin güçlükleri ve kalbin gelgitlerinin yanı sıra özellikle üçlü dinamiklerin karmaşıklığını ele almadaki başarısı filmde bir araya gelir.
Sautet bu filmden sonra 1970’ler boyunca gişede başarısını korur ve Amerikalı eleştirmenlerin de gözdesi olur. Ne var ki film festivalleri ve Fransız Yeni Dalga ekibi onu burjuvalıkla itham ederek yok saymaya meyillidir. Oysa Sautet, farklı toplumsal kesimleri filmlerine konu etmekten hatta burjuvazinin kendi imtiyazlarına nasıl tutunduğunu gözler önüne sermekten kaçınmaz.
*Fransız Kültür Merkezi’ne katkılarından ötürü teşekkür ederiz.
Kare Kod (QR) Uygulaması
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.
Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.