Kafka’nın 1915’te yayımlanan ve bugün hala canlı olan “Dönüşüm” adlı öyküsü Altkat Sanat yorumuyla sahnede.“Aydınlık giderek azalıyor, gri toprakların, gri gökyüzünün kapladığı bir çöl gibi görünüyor. Her şey gri… Her şey!” (Franz Kafka)
“Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.”
Her edinilen bilgi, insanı gerçeklere bir adım daha yaklaştırır. Hayatın gerçeği ile yüzleşmemizi yeniden hatırlatan Kafka’nın gözünden Dönüşümü günümüze uyarlarken; bizim, içinde yaşadığımız toplumu, ahlakımızı, davranışlarımızı, gerçeklerin yönünün derinine inmemizi sağlıyor. İnsanın yaşam biçimini, ilişkilerini araştırırken, varoluş sancısını da beraberinde getiriyor. İşte o zaman; kendinin ve yaşamın gerçekliğini sorgularken buluyorsunuz… “Gerçek” dediğiniz şey nedir?
“Kafka, mekanik bir yaşamın yabancılaşmışlığına karşı, mutlak bir kesinti içinde, hep tamamlanmadan kalan bir dünyayı, bizi hep bekleyiş içinde bırakan olayları koyar. Kafka’nın niyeti dünyayı kopya etmek ya da açıklamak değil, yetersizliklerini açığa vurup, dünyayı olabildiğince ikna edici bir şekilde yeniden kurmak ve bizde, bu dünyanın ötesine geçip, kaybolmuş bir yurdun peşine düşmek özlemini uyandırmaktır. Kafka işte bu noktada bizi terk eder. O yabancılaşmanın ve yabancılaşma bilincinin ülkesine hükmeder.” Roger Garaudy
Yazan: Franz Kafka
Uyarlayan: Altkat Sanat
Yöneten: Müge Saut
Çeviri Çalişmasi: Aslıhan Tarkan
Reji Asistani: Ecem Zengin
Afiş Desen: Emre Akı
Işik Tasarim: Alev Topal
Fotoğraflar: Volkan Erkan-Erdi Köseoğlu
Işik Uygulama: Taha Eren Özcan
Oynayanlar: Nevzat Süs, Aydan Cömert, Selver Çavuş, Eren İncesu, Sena Yapar Ve Müge Saut
tek perde / 70 dakika